Aleksandretta wielka

Gdzie występuje Aleksandretta Wielka?

Papuga ta zamieszkuje tereny Indii, Indochin, wschodniego Afganistanu, zachodniego Pakistanu oraz można spotkać tego w ptaka w okolicach wysp Andamany. Aleksandretta wielka uwielbia zajadać się nasionami słonecznika, kukurydzą, pszenicą, owsem czy owocami takimi jak rozgnieciony banan czy zmiażdżone jabłko. Można również podawać skiełkowane nasiona dla młodych papug. Poziom wzrostu jaki może osiągnąć to około 60 cm i z tego względu powinna być jak najmniej trzymana w klatce. Papuga ta potrzebuje bardzo dużo przestrzeni, a jej wiek może sięgać nawet i 30 lat.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *