Kakadu sinooka

Gdzie występuje Kakadu Sinooka?

Ptak ten zamieszkuje tereny całej Australii oraz Południowej części Gwinei. Może urosnąć do rozmiarów około 40cm. Zazwyczaj ten rodzaj papugi ubarwiony jest na biało. Charakteryzują się jasnoniebieskim lub czasem sinym pierścieniem wokół oczu. Między dziobem a okiem widać czerwone pokrycie. Gdy ptak jest w locie można przyglądając się zauważyć jasne żółte piórka na skrzydłach. Kakadu Sinooka odżywia się tym co zwykła papuga, czyli nasiona, mieszanki ziaren, owoce i warzywa. Nie ma żadnych dodatkowych wymagań.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *