Papuga Aleksandretta obrożna

Gdzie występuje papuga Aleksandretta obrożna?

Zdjęcie znalezione na stronie Papuga-nimfa.pl

Papuga ta zamieszkuje tereny od kontynentu indyjskiego na wschodzie do, aż dalekiej północnej Afryki na zachód. Papuga aleksandretta obrożna nie jest ptakiem wymagającym. Jest bardzo łatwa w hodowli i lubi się rozmnażać w domowych warunkach. W Polsce trzeba bezwzględnie uważać na panujący mróz w czasie zimy i innych chłodniejszych dni. W tym okresie należy przenieść papugę z zewnętrznych wolierów do wewnętrznych. Może urosnąć do rozmiarów nawet 50 cm, gdzie sam ogon to około 1/3 długości.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *