Papuga Świergotka – opis, porady

Papuga Świergotka spotykana jest na terenie całej środkowej i południowej Australii. Z reguły żyje w gromadach – za wyjątkiem okresu lęgowego. W celu zdobycia pożywienia gotowa jest przemierzyć odległe tereny. W naturze jej gniazdami są dziuple drzew, a także rozmaite szczeliny. W czasie kiedy wychowuje młode pisklaki, zjada przede wszystkim młode pędy roślin, a do tego również niektóre owady.

 Świergotka

Samiec ma głowę koloru ciemnoniebieskiego, który w kierunku grzbietu przemienia się w barwę szarozieloną. Na jego kuprze znajduje się czerwona plama. Pióra tak zwane nadogonowe są popielatozielone, sterówki ciemnozielone. Na zielonej piersi znajduje się niebieski nalot. Zarówno nogi jak i dziób są ciemnej barwy. Samica ma kolor matowy w odcieniu szarozielonym. Śpiew Papugi Świergotki jest raczej cichy, przypominający szeleszczący świergot. Ma raczej miłe brzmienie. Okres lęgów to czas kiedy papugi te śpiewają zdecydowanie głośniej, a nawet częściej. Długość ciała Papugi Świergotki wynosi blisko 28 cm.

Papugi Świergotki uważa się za dobrych lokatorów. Lubią przestrzeń, dlatego trzeba zadbać o odpowiednio dużą klatkę. Można je hodować w wolierach zewnętrznych, gdyż doskonale znoszą niekorzystne warunki atmosferyczne. Papugi Świergotki mogą odżywiać się podobnie jak Nimfy. W czasie lęgów nie tylko potrzebują więcej pokarmu, ale też składników mineralnych. Mogą je czerpać z piasku, który należy umieścić na dnie klatki. Papuga tego gatunku codziennie musi mieć dostęp do świeżej wody. Poza tym wymaga pokarmów, które zawierają sole mineralne i witaminy. Papuga Świergotka może przebywać w towarzystwie innych papug, ale wobec przedstawicieli swojego gatunku, a także papug falistych mogą być dość agresywne.

Papuga Świergotka

Rozmnażanie jest raczej proste, szczególnie jeżeli parka papug jest na to gotowa pod względem płciowym. W tym czasie parka powinna przebywać w oddzielnej klatce, w której musi znaleźć się również budka lęgowa. Samica znosi od 4 do 6 jaj i wysiaduje je przez 20 dni. Młode pisklaki karmione są początkowo przez samicę. Z czasem jednak przyłącza się do tego samiec. Pisklęta samodzielność osiągają w okresie między 14 a 16 dniem.

One Comment

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *